Social Housing

diag

In the project, tried many ways to create variation inside of the block. Firstly, I tried straight corridor system contains many flats in a slab, but this way was not sıitable for human scale and there was any gap or openings inside of the block, so lack of feeling of fresh and comfortable for poeple living in there. Then, was tried large corridor sysyem but still straight. This became fresh, but still it was not suiatable for human scale,because people see the end of the corridor that has 160 meter lenght. This lenght is too terrşble to see that corridor. At the end, I decided the movement inside of the block. İt was created many gaps and openings creatibg new roof gares and terraces for gathering. With this gathering places poeple could use these places inside of the huge social hosuing. Also pushed some flats and aquired new corridor types. That’s why, people do not feel the long corridor feeling. Corridor gives a cutting in somewhere.  sectionThese variations in the corridors make a movement on the facade. The building can use daylight freely. On the facade I used wood and concrete combination. To remark the horizontality on the facade, I used wood between slabs and also I supported with horizontal continuous window on the facade.

basliksiz-1

1/500 Mass Model

We produced a mass model in the direction of our design strategy. Our main strategy is to think the site as a perimeter block and divided some parts with our tactics. In the Servi street, protected existing commercial line , but just in the ground floor. L shaped form creates a relation between node and open large green area front of it. With the perimeter blocks, creates a huge common outdoor space in the middle. With this way, make a better relationship with greenery. All of the blocks placed with double loaded because of the density of flats. The biggest block consists of three diffrent block. It breaks in 3 levels, but it acts as a one single block.

Design Decisions

hgj

This is our dublex and studio units combination. 2 dublex unit includes 2 studias between them. Wİth this way, They have better relation between them.

aa

This part is our ground floor commercial area. This floor is single loaded to have two facades and it has strong relation between inside of the area and street life.

qazs

This is our corridor types. Its related with human scale. The straight line is too hard to experience for human, so we designed a different shape of corridor and variations. These corridors cut visuallti but it never cut physically.  With this way, people do not feel the greatness of corridor.